15 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

Hafter, Türkiye ve Rusya'dan 'Belasını arıyor'

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Rusya ve Türkiye, Libya'da uzun süredir devam eden iç savaşa son vermek için Libya'daki taraflarla Moskova'da bir araya geldi. Rusya ve Türkiye'nin önerdiği ateşkes anlaşması doğu hükümetinin lideri olan General Halife Haftar anlaşmaya varmadan Moskova'dan ayrıldı.

Görüşmeler yaklaşık yedi saat sürdü, ancak Serrac ve Hafter doğrudan görüşmedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı görüşmelerden sonra, Sarrac'ın önerilen ateşkes anlaşmasının ayrıntılarını açıklayan taslak belgeyi imzaladığını Haftar'ın düşünmesi için daha fazla zaman istediğini açıkladı.

Rusya Halife Hafteri ve Türkiye ise Fayez Sarrac'ı destekliyor.

Ancak Moskova'daki bu arabuluculuğun başarı şansı zayıftı. Çünkü Hafter 2015, 2017 ve 2019'daki barış anlaşmalarını önce kabul etmiş, ardından anlaşmaları ihlal etmişti. Ancak Hafter'in karşısından bu sefer Araplar yok; Türkler ve Ruslar var ve Araplar kadar sabırlı ve töleranslı değil. Hafter'in şımarık davranışları Rusları da öfkelendirmiş olması yüksek ihtimaldir.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkes anlaşmasını imzalamayan Hafter'i Libya'da saldırılarını sürdürmesi durumunda "hak ettiği dersi vermekle" tehdit etti. Rusların itidalli açıklamaları, fırtına öncesi sessizlik olarak okunabilir.

Hafter, karşısında Sarrac'ın olduğunu sanıyor. Erdoğan ve Putin'in masada olduğu İtalyan Conte'nin desteklediği bloğu, canını istediği ve sahiplerin komutasında hareket edemez, ederse, bedelini öder. Açık bir şekilde Rusların itibarını lekelemiştir.

Şansölye Merkel'in, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşerek 19 Ocak'ta devlet ve hükümet başkaları seviyesinde Libya Konferansı için Berlin'e davette bulundu.

Konferansa, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır ve Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katılacağı, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki güçlerin liderli Halife Hafter'in de konferansa davet edildi.

onuç olarak Libya'da Hafter, en güçlü saldırısını bir-iki güne kadar yapacak. Ancak bu saldırı kendi sonunu getirebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *