06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi KÜLTÜR-SANAT AKRABALIK BAĞLARI...

AKRABALIK BAĞLARI...

Kur'an'ı Kerim şöyle buyuruyor:

''O halde akrabaya da hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. Bu Allah'ın hoşnutluğunu isteyenler için en iyisidir. İşte gerçek kurtuluşa erenler de onlardır''. (Rum suresi; 30/ 38).

Abdurrahman bn. avfın ra işittiğine göre Resulullah sav şöyle buyurdu: '' Yüce Allah, şöyle buyurdu; '' Ben Rahmanım, akrabalık bağlarının adı da rahimdir.Ona kendi isminden türeyen  bir isim verdim. Onunla ilişkiyi sürdürenle bende ilişkimi sürdürürüm; Onunla ilişkiyi kesenle ben de ilişkimi keserim''. (Ebu Davud)

FETVA:

Bir kimse hacca gidemediği için çocuğuna, kendi yerine haccetmesini vasiyet etse ve ölse, hac için bıraktığı parayı kardeşler miras olarak paylaşabilir  mi? Yoksa bekletilip hac görevi erine mi getirilmelidir?

Cevap: ''Yerine hac yapılmasını vasiyet eden kişinin bu vasiyeti ölümünden sonra yerine getirilir. Bu amaçla ayırdığı bıraktığı para, terekeye dahil edilerek mirasçılar arasında bölüşülmesi caiz değildir.''

Bu kişi kendi yerine hacca gitmesi için çocuklarından birisine vekalet verse, aynı şekilde vekalet verdiği çocuk bu ibadeti baba hayatta iken yapmamışsa, ölümünden sonra bu iş için ayrılan para ile yapar.

Ebu Derdanın ra işittiğine göre Resulullah sav şöyle buyurdular: '' Anne baba, kişinin cennete girmesine vesile olacak ana kapılarından birisidir.

Bu kapıdan girme fırsatını kaybetmek ya da değerlendirmek artık senin arzuna kalmış.'' (Tirmizi)

Hz. Enes ra Peygamberimizden şöyle dediğini rivayet ediyor: 

''Kim rızkının bllaştırılmasını ya da ecelinin geciktirilmesini arzu ediyorsa akrabalık bağlarını korusun''.(Müslim)

Abdullah İbn. Amr Peygamber efendimiz sav den şöyle rivayet ediyor:

''Müslüman olup da kendisine yetecek kadar rızık verilen ve Allah'ın kendisine verdiğine kanaat eden kimse muhakkak kurtulmuştur. (Müslim)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *