05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi KÜLTÜR-SANAT Cezayir'de Osmanlı dönemine ışık tutacak çalışmalar sürüyor

Cezayir'de Osmanlı dönemine ışık tutacak çalışmalar sürüyor

Cezayir Ulusal Arşivi Genel Müdürü Abdulmecid Şeyhi, ülkesinde Osmanlı döneminin bütün yönleriyle aydınlatılması adına çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Şeyhi, Türkiye-Cezayir ortaklığında düzenlenen “Piri Reis'in İzinde: Kitab-ı Bahriye'ye Göre 16. Yüzyıl Cezayir Tarihi Sempozyumu ve Sergisi”nin açılış töreni sonrası basın mensuplarına ülkesindeki Osmanlı dönemiyle ilgili çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Aynı zamanda Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un danışmanlarından olan Şeyhi, Cezayir’de Osmanlı varlığının yaklaşık üç asır sürdüğünü hatırlattı.

Cezayir ve Türkiye’nin çok köklü bağlara sahip olduğunu kaydeden Şeyhi, "Ancak bunların tanımlanması, aydınlatılması ve yorumlanması gerekiyor. Cezayir ve Türkiye’nin özel ilişkilerini kaleme alan birçok çalışma olmuştur." diye konuştu.

Piri Reis'i konu alan sempozyumun Türkiye ve Cezayir ortaklığında yapılan dördüncü program olduğunu belirten Şeyhi, ülkesindeki Osmanlı döneminin gerçekliklerini ortaya çıkarmak ve ortada dolaşan bazı yanlışlıkları düzeltmek adına iki ülke ilişkilerinin geçmişte nasıl olduğuna yönelik tarihi çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

İsim vermeden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen sene tartışma yaratan sözlerine atıfta bulunan, Şeyhi şunları söyledi:

"Bazıları Fransız işgalinden önce (Osmanlı dönemini kastederek) Cezayir diye bir ülkenin olmadığından bahsediyor. Ancak arşivler o dönem Cezayir’in imzaladığı ve Osmanlı tarafından kabul edilmeyen (imzalanmayan) belgeleri kanıtlıyor. Tam olarak bağımsızlık diyemeyiz ancak o dönem geniş bir özgürlük vardı."

Cezayir ile Fransa arasındaki gerginlik

Cezayir, Osmanlı hakimiyetinin ardından 1830'dan 1962'ye kadar Fransa'nın sömürgesi olarak kalmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 2 Ekim 2021'de Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeleri, iki ülke arasındaki gerginliği tırmandırmıştı.

Cezayir'de "askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüğünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamıyla yeniden yazıldığını, gerçeklere dayanmadığını ve Fransa'ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini" ileri süren Macron, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cezayir'in bir ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor."

Macron'un bu açıklamaları Cezayir'de hem resmi hem de sivil kanattan tepkiyle karşılanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *