06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi KÜLTÜR-SANAT HACCA GİDERKEN HELALEŞMENIN DİNİ HÜKMÜ...

HACCA GİDERKEN HELALEŞMENIN DİNİ HÜKMÜ...

Kul hakkı ihlalinin, hakkı ihlal edilen kişi affetmedikçe, hiçkimse tarafından affedilmeyeceği de belirtilmiştir.

Veda hutbesinde Hz. Peygamber sav efendimiz; '' Ey insanlar sizin kanlarınız, mallarınız, ırzlarınız onurlarınız Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır, dokunulmazdır, buyurmuştur. (Buhari)

Resulullah sav ayrıca şöyle buyurmuştur: '' Kimin yanında kardeşine ait bir hak varsa, o haksızlıktan dolayı hak sahibi ile helalleşsin. 

Gerçek şu ki, kıyamette asla altın ve gümüş yoktur.'' Kardeşinin için kendi sevaplarından alınmadan alınmadan evvel, dünyada onunla helalleşsin.

Ahirette zalimin o hakkı karşılayacak sevapları bulunmazsa, kardeşinin günahlarından alınır da o zalimin üzerine atılır. (Buhari)

Bu ve benzeri gerçekler nedeniyle hacca giden kişinin yolculuğa çıkmadan önce çevresindekilerle ve hukuku olan kişilerle helalleşmesi, haccın adabından sayılmıştır.

Ancak helalleşme, haccın sıhhatinin şartlarından olmadığı için helalleşmeden de giden kişinin haccı geçerlidir.

Hacca gidecek olan kişi her şeyden önce içinde huzur olması lazım. Kime zulmettim? neden zulmettim? Kimin hakkına tecavüz ettim? Kimlerin kalbini haksız yere kırdım? işte bu gibi hususlarda hassas olması gerekir.

Yunusun dediği gibi, kimin gönlünü kırdıysa önce etmeli o kırdığın gönlü ıslah  etmek lazım. Acabaaa diyerek şüphe ile yapılan ibadetten zevk almaz gönlü de hoş olmaz.

Ayet; Kim İlahi huzura iyilikle gelirse ona daha iyisi verilir; o gün onlar kıyamet dehşetinden de etkilemezler. Neml; 27/ 89)

Hadis; Kim din kardeşinin hakkına girdiyse, altın ve gümüşün geçmediği kıyamet günü gelmeden kendisiyle helalleşsin. Aksi takdirde; salih amel varsa yaptığı zulüm miktarınca sevabından alınıp  hak sahibine verilir. İyiliği yoksa da zulmettiği kardeşinin günahında ona yüklenir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *