05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi KÜLTÜR-SANAT KILINMAKTA OLAN NAMAZ TAMAMLANMADAN ÖNCE VAKİT ÇIKARSA BU NAMAZ BOZULUR MU?

KILINMAKTA OLAN NAMAZ TAMAMLANMADAN ÖNCE VAKİT ÇIKARSA BU NAMAZ BOZULUR MU?

CEVAP:  Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda alimler görüş birliği içindedir.

Sabah namazında ise, güneş doğarken namaz kılmayı yasaklayan hadislere dayanan İmam Ebu Hanife, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir.

Bunu yanında İmam Ebu İmam Yusuf ve Muhammed son oturuşta teşehhüt miktarı oturmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir. (Kasani)

Diğer mezhepler ise, Hz. Peygamberin sav sabah namazının bir rekatı kılındıktan sonra güneş doğar veya ikindi namazının bir rekatı kılındıktan sonra güneş batarsa o namazın tamamlanacağını ve geçerli bildiren hadisine dayanarak namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağını bildirmişlerdir. (Buhari)

Buna göre sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte bir vaktin namazı kılınır ken diğer vaktin girmesi ile kılınmakta olan namaz bozulmaz.

BİR AYET: Biz kıyamet günü için adalet terazileri kurarız. Artık kimseye hiç bir şekilde haksızlık edilmez. Yapılan, bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu getirir ortaya koyarız. Hesap görücü olarak biz yeteriz. (Enbiya; 21/ 47)

Onlarla savaşın ki Allah onları sizin elinizle cezalandırsın onları rezil rüsva etsin sizi onlara karşı başarılı kılsın. (Tevbe: 9/ 14)

HADİS: Birinizin başına bir musibet acı bir şey geldiği zaman, Biz Allah'a aidiz ve biz Ona döneceğiz. Allahım! Başıma gelen musibetin acının mükafatını Senden bekliyorum. Bundan dolayı bana ecir ihsan et benim için onu daha hayırlısıyla değiştir desin. (Ebu Davud) 

Allah'ım! Ümmetin için günün erken vakitlerini bereketli eyle. ( Ebu Davud).....

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *