06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi KÜLTÜR-SANAT OSMAN GAZİ'NİN KUR'ANI KERİME HÜRMETİ....

OSMAN GAZİ'NİN KUR'ANI KERİME HÜRMETİ....

Osmanlı tariçilerinden Neşri, eserinde şöyle bahseder:

''Osman Gazi, bir gün bir köyde misafir oldu. Oturduğu odanın duvarında asılı bir kitap gördü. Ne olduğunu ev sahibine sorunca ''Kur'an'ı Kerim'' cevabını aldı.

Ev sahibi istirahat için çıkınca Osman Gazi kalkıp abdest aldı. Yüzünü Kur'an'ı Kerimden yana çevirip, hürmet ve tevazu ile ellerini kavuşturup sabaha kadar öylece durdu.

Bir ara gözüne uyku gelip rüya aleminde iken kendisine; ''Ey Osman!  Madem ki sen bizim kelamımıza hürmet ve tazim edip izzetü ikram eyledin. Büyük saygı ve hürmet gösterdin, biz de seni,  evladını ve sana tabi olanların bu dünyada aziz kıldık denildiğini işitti.''

OSMAN GAZİNİN ŞEYH EDEBALİ'NİN KIZI İLE EVLENMESİ:

Osman Gazinin halk arasında, Edebali ismi ile meşhur bir şeyh vardı. Gayet bilgili ve insanların itimat ettiği bir kişiydi. Veliliği ve kerameti görülmüş, her yerde meşhur  olmuştu.

Dünyalığı çoktu ama, derviş gibi yaşardı. O'na ''Derviş'' lakabı ile hitap ederlerdi. Şeyh Edebali rah zaviyesine gelen herkese hizmet ederdi. Ara sıra Osman Gazi de onun zaviyesine misafir olurdu. 

Bir gece Osman Gazi, rüyasında bu şeyhin koynundan bir ay çıkarak gelip kendi koynuna girdiğin, hemen göbeğinde bir ağaç bittiğini, bu ağacın dünyayı kapladığını, gölgesinde dağların bulunduğunu, bu dağların dibinden pınarların çıkıp aktığını, kiminin bahçelerini suladığını, kiminin çeşmeler akttığını gördüm. 

Osman Gazi bu rüyasını, ertesi gün gelip Şeyh Edebaliye anlattı. Şeyh Edebali rah : Ya Osman! Müjdeler olsun. Hak Teala sana ve senin evladına saltanat verdi. Bütün dünya evladının hikayesi  altında olacak, hemde kızım sana hanım olacak, diyerek kızını da Osman Gazi ile evlendirdi.

***

Hadis: Çocuğuna Kur'anı Kerim öğreten kimseye Allahu Teala kıyamet günü öyle bir gerdanlık takar ki önceki ve sonrakilerin mahşer halkının tamamı bu gerdanlıktan dolayı ona imrenirler.

(Süyuti)

Ayet: Allahu Teala şöyle buyurdu: '' ve Süleyman, Davuda varis oldu ve dedi ki, Ey insanlar! Bize her kuşun dili öğretildi ve ve bize her şeyden verildi. Şüphe yok ki bu, elbette apaçık fazl u  ihsandır.(Nem l Suresi: ayet: 16)

Hadis: Resulullah sav şöyle buyurdu: '' Kimsenin kimseye bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak din ve salih amel iledir. (Beyhakı)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *