05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi KÜLTÜR-SANAT ÜÇ ŞUBAT, ÜÇ AYLARIN MÜJDECİSİ BERAT KANDİLİ

ÜÇ ŞUBAT, ÜÇ AYLARIN MÜJDECİSİ BERAT KANDİLİ

Regaib kandili, Recep ayının ilk cuma gecesi olmakla berabermübarek üç ayların başlangıcı olarak mimlenen ve mübarek kabul edilen bir zaman dilimidir.

Recep ayı girdiği zaman Peygamberimiz sav ''Allahım, Recep ve Şabanı bize mübarek eyle. ''  ve bizi Ramazan ayına kavuştur. diye duada bulunmuştur.

Nitekim Allaha yaklaşmak rağbetini o'na yöneltmek ve kulluğu yalnızca  Yüce Mevlaya hasretmek için vesileler arayan Müslümanların, halis niyetlerle ortaya koyduğu arınma ve ibadet mevsiminin giriş kapısıdır Regaib.

Tek tek kıymetlerini saymakla bitiremeyeceğim bu zaman dilimine gerçek manada kıymet atfetmek, ancak o vakit dilimini ihya etmek ile tahakkuk eder. Regaib kandilinde ferdi ve toplumsal olarak yapılan güzel amellerimizin korunmasına ve devamlılığına gayret etmeli, ibadetlerimizi belirli zamanlarla sınırlandırılmamalı  hayatımızın her gününde   az da olsa devamlı olarak yapma gayreti içinde olmalıyız.

ÜÇ AYLAR

Üç aylar, kameri takvime göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar rahmet dalgalarının başladığı manevi huzur ve ve sükunun kalplere doğduğu ilahi  rahmetin coştuğu aylardır.

Üç aylar, yapılan dileklerin dalga al pişmanlık  Allaha ulaştığı, dökülen gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir.

Üç aylar, meleki olduğu kadar şeytani özelliklere  de  sahip günah işlemeye müsaid bulunaninsanın günahlardan temizlenmesi için bir fırsattır.

Üç aylar, günahlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir.Ramazandan önce oruçla buluşanlar, Cuma namazına koşanlar, namaza başlayanlar, tövbe ile Allaha çok yaklaşanlar gibi.

Üç aylar, geçmişin muhasebesini yaparak geleceğe azim ve enerji  dolu bir şevkle atılmak için iyi bir imkandır.

Üç aylar, Yaratıcımıza ailemize, milletimize karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatan, hata ve kusurlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmanıza vesile olandır.

****

Ayet: İçinizden Allah'ın lutfuna ve ahiret gününe umut bağlayanlar Allah'ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resulullahta güzel bir örneklik vardır. (Ahzab;13/ 21)

Hadis: İnsanların en hayırlısı ömrü uzun olup ameli güzel olandır. (Tirmizi)

Bu Mübarek ayların ülkemize ve Ümmetü Muhammede hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *