İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Özcan Hıdır tarafından kaleme alınan "Batı'da Hz. Muhammed İmajı" kitabı İnsan Yayınları tarafından neşredildi.

Profesör Hıdır, çalışmalarını Yahudi ve Hristiyan kültürünün İslâm, Kur'an ve hadislere etkisi tartışmaları, dinler ve kültürlerarası etkileşim, İslamofobi-İslam karşıtlığı-kültürel ırkçılık, "Protestanlık-Martin Luther ve İslâm", "Avrupa ve Batı'da İslam", "Kur'an ve Hz. Peygamber imajı", "Batı'da Kur'an ve Sünnet'e yaklaşımlar", "oryantalizm ve oksidentalizm" ve "Avrupa'daki Türkler ve Müslümanların dini-manevi, sosyo-kültürel, eğitim ve âile ile ilgili problemleri" gibi konular üzerinde sürdürüyor. Üçü Hollandaca olmak üzere yayımlanmış 15 kitabı bulunan Hıdır, kitap-makale-tebliğ ve konferans gibi çalışmalarını Türkçe, Arapça, İngilizce ve Hollandaca (Flamanca) dillerinde yayımlamaktadır.

Oryantalist çalışmalar!

"Batı'da Hz. Muhammed İmajı" isimli kitabını akademik titizlikle kaleme alan Prof. Dr. Özcan Hıdır, çalışkan, proaktif, iletişime açık, gelenekçiliğin yanında yenilikçi ve devamlı kendini geliştiren bir profil çiziyor. Yeni kitabının serüvenini şöyle dile getiriyor: "Bu kitabımla ilgili ilk düşüncelerim 2000 yılının sonunda tamamladığım ve Yahudi Kültürü ve Hadisler ismiyle yayımlanan doktora çalışmam sırasında başladı. Bu çalışmam sırasında bir müddet bulunduğum İngiltere'de tespit ettiğim tezimizle alakalı oryantalistik literatürün önemli bir bölümünü doğrudan veya dolaylı olarak Hz. Peygamber'e dair iddialarla ilgiliydi. Hz. Peygamber hakkında Batı'daki literatürün tetkîki yönünde kuvvetli bir kanaatim oluşmuştu." 

Kilise'nin gizlenen kararı

Hıdır: "XX. Yüzyıl Oryantalist Çalışmalarda Hz. Peygamber İmajı" ve "Batı'da Hz. Peygamber İmajı (W. M. Watt Örneği)" adlı makalelerim, daha sonra akademik ve popüler tarzda yazılmış başka makaleler izledi. "Oryantalistlerin", 'Rasyonel-Skeptik' Yöntemi ve Türkiye'deki Sîret Yazıcılığına Etkisi", "Lutherci Protestanlığın Tarihi Arka Planı ve Martin Luther'in Kur'an, Hz. Muhammed ve İslâm-Türk Kültürüne Bakışı", "Batı'da İslamofobinin Önemli Bir Tezâhürü Olarak Hz. Peygamber Karşıtlığı" ve "Avrupa Protestan Kiliseler Birliği'nin Hz. Peygamber'in Peygamberliğine Dair Gizlenen Kararı ve Batı'da Hz. Peygamber Karşıtlığı" başlıklı çalışmalarımız, bu meyanda zikredilmesi gerekenlerdir. Gerek Yahudi Kültürü ve Hadisler adıyla yayımlanan doktora tezimiz gerekse geçtiğimiz yıl yayımlanan Hıristiyan Kültürü ve Hadisler adlı kitabımızda, Hz. Peygamber'e yönelik Yahudi ve Hıristiyan kültürü etkisi iddialarını, bu konudaki argümanların İslâm kaynaklarındaki bilgiler ışığında değerlendiren geniş bölümler yer almıştır. Zikri geçen bu kitaplardaki söz konusu iddiaların aslında Batı'da Hz. Peygamber imajında öne çıkan iddiaların temelini teşkil ettiğini söyleyebilirim."

Yahudi-Hıristiyan etkisi iddiaları

Prof.Dr.Özcan Hıdır, "Batı'da Hz. Muhammed İmajı" isimli kitap için adeta yirmi yıl çalıştı. Hıdır, 2000'li yılların başından itibaren farklı zamanlarda kaleme alıp yayımladığı çalışmaları, farklı yön ve perspektifler ile, bu eserin iskeletini oluşturmuş; bu süre zarfında gerek İslâm dünyası ve Türkiye'de gerekse Batı'daki özellikle İngilizce olan literatür üzerindeki incelemeleri sonucunda kitabın hacim ve muhtevasıyla şekillenmiştir. Hz. Peygamber'e dair "Yahudi-Hıristiyan kültürü etkisi" iddialarının detaylı değerlendirilmesi, bu çalışmamın önemli bir yönünü oluşturmuş ve böylece "Batı'da Hz. Muhammed İmajı" ortaya çıkmıştır. 

Kronolojik fihrist çalışması

Bu kitap çalışmasının en önemli özelliklerinden biri de, sonunda Batı'da Hz. Peygamber imajına dair kitap/tez, makale, ansiklopedi maddeleri ile bu araştırmaları değerlendiren Müslümanlarca kaleme alınan tetkiklerin "kronolojik" bir sıra içinde sunulmasıdır. Bu listeler, İslâm tarihi-sîret ve hadis alanındaki araştırmacılar ve akademisyenler başta olmak üzere, alana ilgi duyan herkes için önemli bir kolaylık sağlayacaktır. Bir diğer özellik ise, özellikle "karikatür krizi" başta olmak üzere, tarihteki imajların yeni şahıs, dekor ve sahnelerle güncellenmiş versiyonları olarak görebileceğimiz günümüzde (11 Eylül 2001 sonrası) Batı'da pek çok ülkede meydana gelen Hz. Peygamber karşıtı söylem ve eylemleri kısa da olsa değerlendiren bir bölümün de yer almasıdır. Batı'daki Hz. Peygamber'e yönelik imge/imajların esasen Türkiye ve İslâm dünyasındaki Hz. Peygamber algısına da negatif etkisi konusunu gündeme getirir. 
Çalışmanın bir diğer bölümü de sonunda bütün bu olumsuz imajın nasıl düzeltilebileceği, bu yönde atılabilecek bazı adımlara dair de perspektifler sunmasıdır. Kitap okuyucuya çıkış yolu da sunmaktadır.

Batı'da Hz. Peygamber karşıtlığı

Profesör Hıdır'ın kitabında; tarihten bugüne Batı'daki Hz. Peygamber  yüzde 80-85 civarında olumsuz bir imaja sahip olduğu, kalan kısmında da özellikle Aydınlanma döneminde ve günümüzde "kısmen olumlu" diyebileceğimiz bir imaj söz konusu olduğu vurgulanmaktadır. Bu olumsuz imajı esasen Hz. Peygamber karşıtlığı olarak da okuyabiliriz. Bu anlamda "Hz. Peygamber karşıtlığı" İslâm karşıtlığı-düşmanlığının bir alt fakat en önemli kategorisidir. Hatta tarihte olduğu gibi bugün de İslâm karşıtlığı daha ziyade Hz. Peygamber ve Kur'an karşıtlığı üzerinden yürütülüyor. 
Kitapta yine önemli tarihi gerçekler göz önüne alındığında Hz.Peygamber imajı üzerinde etkili olduğu zikredilmektedir. Protestanlığın doğuşu ve sonrasındaki dönemde ise bu mezhebin lideri M. Luther, J. Calvin ve Erasmus gibi Avrupa'nın dinî-kurucu babalarınca, önceki nitelemeler de yer yer devam ettirilse bile, genelde "Türklerin peygamberi" ve "yeni Yahudiler" olarak nitelenmiştir. Aydınlanma döneminde ise nispeten olumlu bir imaj söz konusu olup bu dönemde Hz. Peygamber bir "kahraman", "devlet adamı", "reformcu" ve yer yer de "aziz kişi" anlamında bir "peygamber" olarak görme söz konusudur. Oryantalistler ise pek çok eser kaleme almışlar ve daha önceki negatif imge-imajları daha sofistike-bilimsel yollarla ortaya koymuşlardır. 

Radikal Evanjelik-Neocon gruplar!

19. Asır Avrupa'daki Yahudi asıllı oryantalistlerde ise Hz. Peygamber'i "Yahudilik'ten etkilenerek İslâm Dini'ni oluşturan biri" olarak görme hâkim olmuştur. Günümüzde ise bir yandan tarihteki olumsuz imaj modern-post-modern versiyonlarıyla özellikle aşırı sağ ve radikal Evanjelik-neocon gruplarca güncellenerek sürdürülürken, diğer taraftan da, Vatikan'ın bir projesi olarak, bilhassa II. Vatikan Konsili sonrasında Hz. Peygamber'i "İbrahimi Dinlerin bir peygamberi" olarak kabul etmeye dair çalışmalar sürmektedir. Ayrıca Protestan Kiliseler Birliği'nin de 1984 yılında Avusturya'nın St. Pölten kentinde Hz. Peygamber'i bir "aziz kişilik-peygamber" olarak tanıma kararı olmuş ve daha sonra bu karar gizlenmiştir. Bu çalışmaların arka planı, mahiyeti ve etrafındaki tartışmalarla ilgili detaylar kitapta yer alıyor.   


Bu kitabın başka özelliği ise, Batı'lı dillerde özellikle de İngilizce'de Hz. Peygamber'e dair müstakil olarak kaleme alınmış veya içerisinde O'na dair bölümler olan pek çok literatürü kapsıyor. Ayrıca modern dönemde Batı'da Hz. Peygamber ile alakalı yayımlanmış kitap-makalelerdeki temel iddiaları da içeriyor. Bütün bu yönleriyle kitap, alanında Türkçe'de önemli bir boşluğu doldurmakta, İslam tarihi, siret, Batı'da İslam ve Müslümanlar, İslam-Batı ilişkileri, oryantalizm, islamofobi-İslam karşıtlığı ve benzeri alanlarda çalışanlar için bir referans-başucu kitabı olma hüviyeti taşıyor. Akademisyen-yazar Prof. Dr. Özcan Hıdır'ı böylesine önemli bir çalışmadan dolayı tebrik ediyor iyi okumalar diliyorum.