İSTANBUL Bilim Teknoloji Çalışma Grubu’nun öncülüğünde 29 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Pera’da bilim şöleni/şenliği gerçekleştirildi. 29 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından ortak basın toplantısı ile 29 Mayıs’ın “Bilim Günü” ilan edilmesi talep edildi. “Fetih- Bilim ve Teknoloji Günü” olması için sivil toplum kuruluşları tarafından ilk kez gündeme getirildi. İstanbul’un sıcak bir Ramazan gününde bilim şenliğine azımsanmayacak bir katılım vardı. Katılımcıların “Bilim Güçtür” yazılı tişörtler giymiş Türk bayrakları eşliğinde ellerinde çeşitli sloganlar eşliğinde döviz taşımaları Pera esnafının da ilgisini çekmiş olacak ki herkes dikkatle bilim şölenini takip etti. Bir yanımda Türk Ocağı İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram diğer yanımda gazeteci-yazar Fahri Sarrafoğlu vardı.

Hong Kong örnek olsun!

Tarihi Pera’da davul ve zurna eşliğinde tam bir şenlik havasında yapılan toplantının sunuculuğunu usta ses sanatçısı Harun Yöndem yaptı. Yöndem, Yahya Kemal’in İstanbul methi ile başlattığı konuşmadan sonra Bilim Teknoloji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Kemal Çiftçi söz aldı. Çiftçi yaptığı konuşmada Türkiye’nin birinci probleminin bilim ve yüksek teknoloji üreterek pazarlamak olduğunu söyledi. Kemal Çiftçi: “ 5 milyon nüfuslu bir ada devleti olan Singapur’un ihracatı 320 milyar dolar. Peki, bizde durum ne? Son yıllarda ciddi gayretler sarf edildi ve buna rağmen şimdilik 160 milyar dolar yakaladık. Türkiye’nin 2023 için ciddi bir ihracat hedefi var. O da 500 milyar dolar. Bunu nasıl yakalayacağımız ayrı bir mesele olsa da bununla Hong Kong’a bile ulaşamıyoruz. Bu ülkenin yıllık ihracatı 550 milyar dolar ve nüfusu da sadece 7 milyon. Biz ise 80 milyonluk bir ülkeyiz. Şanlı tarihimiz ve kültürümüzle iftihar ediyoruz. Fakat bir şehir devleti olan Hong Kong’a bile ulaşamıyorsak bunun üzerinde ciddi bir şekilde düşünmemiz gerekmez mi?” dedi.

Uygurlar bilim öncüsü!

Bilim Teknoloji Çalışma Grubu Genel Başkanı Ramazan Bakkal’da konuşmasında ilime en büyük değeri veren Padişah çağ açan lider Fatih Sultan Mehmet olduğunu hatırlatarak:” Bilim üretmeden, domates biber patlıcan satarak ancak bu kadar olunur... Gerisi bolca laftan ibaret kalır... “ dedi. Bakkal, konuşmasında şunları dile getirdi: “ Bugün Bilim Teknoloji Çalışma Grubu ile birlikte 29 sivil toplum kuruluşu 29 Mayıs 2019 burada toplandık ve bugünün “BİLİM GÜNÜ” olmasını istediğimizi dile getiriyoruz. Bilim, AR-GE ve inovasyondan başka zenginliğe giden yol olmadığı gerçeğini ülkeyi yönetenlere sürekli hatırlatmak mecburiyetindeyiz. Bilim ve teknolojide güçlü olsaydı bugün, Amerika’nın, İngiltere’nin, Almanya’nın, Rusya’nın, Çin’in, İsrail’in entrikalarına boyun eğmeyecektik. Onlar bizim üzerimizde oyun oynamaya, işbirlikçiler kullanmaya cesaret edemeyeceklerdi. Türkiye’de bugüne kadar bilim talebi ile yürüyüş veya basın açıklaması yapıldığı bilinmiyor. Belki biz ilk olacağız. Hiçbir siyasi grubu, kişiyi hedef almadan “Huzurlu gelecek için daha çok bilim, daha çok AR-GE, Başka kurtuluş yok” düşüncemizi devleti yönetenlere, halka ve aydınlara duyurmaya çalışacağız. Bugün ve yarın Türkiye’yi yönetenlere bilimsiz olmayacağı gerçeğini davullar eşliğinde haykırıyoruz” dedi.

Basın açıklamasında ayrıca katılımcı sivil toplum kuruluşları adına da Uygur Akademi Genel Sekreteri Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı da bir konuşma yaparak Uygur Türkeri’nin tarihte bilime ve teknolojinin gelişmesine gösterdiği katkıları dile getirdi. Dr.Tanrıdağılı, “Dün nasıl Uygurlar ilme ve bilime büyük hizmet etmiş ve bilime öncülük yapmışlarsa bugün de Çin zulmü altında inleyen kardeşlerimize Türkiye’nin ilgi göstermesi gerekiyor. Dün olduğu gibi bugün de Doğu Türkistan’da Uygur Türkü kardeşlerimizin yanında yer alırsak aynı başarı tekrar edilecektir. Uygurların uygarlığa yaptığı katkılar unutulamaz” dedi.