Hz. ismail A.s...
Yemen'den gelip Mekke ve civarına yerleşen Cürhüm kabilesine gönderilen ve Muhammed aleyhis-selam'ın dedelerinden olan bir peygamberdir. İsmi Kur'an-ı Kerimde bildirilmiştir.''Biz Nuh'a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik. Ve nitekim İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakub'a, esbâta torunlara, İsa'ya, Eyyüb'e, Yunus'a, Harun'a ve Süleyman'a vahyettik'' . Babası İbrahim aleyhis-selam annesi ise, Hacer Hanımdır.
Hz. İsmail aleyhis-selam, Şam diyarında ''Filistin, Suriye'' doğdu. Babasi İbrahim aleyhis-selam, Allah'ü Te'ala'nın emriyle, annesi Hacer Hanımla birlikte Mekke'ye götürdü .Yanlarına bir miktar yiyecek ve su ile birlikte şimdiki Kâbe'nin bulunduğu yere bırakarak Şam'a döndü. Bir rivayete göre İbrahim aleyhis-selam Hacer Hanımı Kâbe'nin bulunduğu yere bırakınca o: "Sen bizi kime bırakıyorsun. Bize kim bakacak ?" sorusuna İbrahim aleyhisselam; "Ben sizi Allah'a bırakıyorum" demiştir. Hacer Hanım bunu duyunca;
"O zaman işini yaptıysan gidebilirsin" demişti. Hacer Hanım su ararken, şimdiki zemzem kuyusunun yerinde yatan İsmail tepindi. Hacer, oğluna su verebilmek için yedi kez Safa ile Merve arasında koşuştu ise de su bulamadı. O zaman ayaklarını vurduğu veya Cebrail aleyhisselam ın vurduğu yerden Zemzem suyu çıktı. Hacer Hnım burada yaşarken, Yemen tarafından Cürhüm kabilesi gelip Mekke'nin bulunduğu yere yerleştiler.
İsmail aleyhisselamın kurban edilme olayı:
Hz. İbrahim bir ara bir rüya gördü. Bu Yüce Allah'ın bir vahyi idi. O'na oğlu İsmail'i kurban etmesi emrolunmuştu. Bunun üzerine henüz 12 yaşında bulunan Hz. İsmail'i, Mekke'de Sebir dağının eteğinde tenha bir yere götürdü. O'nu Allah rızası için kurban etmek istiyordu. İsmail aleyhis-selam da;
"Babacığım , emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun" diyordu. Bu Allah yolunda fedâkarlığın en yüksek bir nişanı idi . Ama, Allah'ü Te'âlâ rüyasında sadakat göstermesi üzerine ona bir koç ihsan buyurdu. İsmail aleyhisselam böylece kurban edilmek'ten kurtuldu.Kurban bayramını da biz müslümanlar da vak'a yüzünden ihya etmekteyiz. Halilullah'ın hangi oğlunu kurban ettiği kesinlikle bilinmemektedir. Kur'an-ı Kerim'de sadece oğlunu kurban ettiği belirtilmektedir. ''Babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa erişince; Yavrucuğum ! Rüyada seni boğazladığımı görüyorum, bir düşün ne dersin ? dedi. O da cevaben, Babacığım ! Emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulursun, '' dedi. Fakat cumhura göre kurban edilen çocuğun İsmail aleyhisselam'ın olduğu kanaatindedir. Bazı müfessirlere göre ise, İsmail aleyhis-selamın değil de İshak aleyhis-selamın kurban edildiğini öne sürmektedirler. Yalnız, bu fikri İsrailoğulları da söylemektedirler.
İsmail aleyhis-sela'mın peygamberliği:
Hz.İsmail gençlik çağına gelince, Cürhümlülerden iki defa evlendi . Daha sonra tekrar Mekke'ye gelen İbrahim aleyhis-selamla birlikte Kâbe-i Muazzamayı inşâ ettiler ve hac ibadetini yaptılar.İsmail aleyhisselam Yemen kabilelerine Cürhüm kabilesi ve ''Amalika" denilen eski bir kavme peygamber olarak gönderildi. İnsanlara babası Hz. İbrahim'e bildirilen dinin hükümlerini tebliğ etti ve daveti, 50 yıl sürdü. Buna rağmen pek az kimse iman etti. İshak aleyhis-selamı yanına davet edip kızını onun oğlu İlyas'a nikahla diye bazı vasiyetler de bulundu. Babası İbrahim aleyhis-selam'ın ölümünden 40 sene sonra, 133 veya 137 yaşlarında iken Mekke'de vefat etti. Ekseri rivayete göre Mescid-i Haram'da Kabe-i Muaz-zama'nın kuzey duvarı önünde bulunan Hatim denilen yere defn edildi. İsmail aleyhis-sela'mın 12 oğlundan çoğalan torunları zamanla Arabistan Yarımadası'nın her tarafına yayıldılar. Peygamber efendimizin 20. dedesi Adnan ile İsmail aleyhisselam arasında 30 baba vardı. Peygamber efendimiz (s.a.v.) de bir Hadis-i şerifinde; ''Allah'ü Te'âlâ Ademoğullarından Hz. İsmail'i seçti. İsmail'in evlâdından Kinane'yi, Kinaneoğullarından Kureyş'i seçti ve ayırdı. Kureyş'ten Haşimoğullarını, Haşimoğulların'dan da beni seçti ve ayırdı'' (Kadizâde) buyurmuştur..
