İstanbul İbn Haldun Üniversitesi tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan "Açık Medeniyet" gazetesinin (Ocak 2019) 10. sayısında üniversite meselesi kapak konusu olarak işleniyor. Gazetenin Yayın Koordinatörü ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Muhammed Akaydın üniversite meselesiyle ilgili Sanayi ve Teknoloji Başkanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile özel söyleşi gerçekleştirmiş. Ayrıca gazetede aynı meseleyle ilgili İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk "Bir Araştırma Üniversitesi Nasıl Olmalı?", Hakkı Öcal "Ayşe Hanım Teyze ve Alirıza Bey Amca Çocuklarını Üniversiteye Yollamalı mı?", Faruk Yaslıçimen "Üniversiteler Güncele Nasıl Dokunmalı?", Merve Aktar "Eğitim ve Araştırma Arasındaki Denge" başlıklı köşe yazıları yer alıyor. 2017-2018 akademik yıl açılış töreninde YÖK tarafından bir inceleme sonunda belirlenen 10 araştırma ve beş aday üniversite Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Araştırma üniversiteleri şunlar; Ankara, Boğaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul, İstanbul Teknik, İzmir Yüksek Teknoloji ve Orta Doğu Teknik.
 
Bakan Varank: Çok çalışmalıyız!
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank üniversite öğrencilerinin ilk ve en önemli vazifelerinin azimle çok çalışmaları olduğunu belirterek: "Gençlerimize hayallerinin peşinden gitmeyi ve karşılaştıkları zorluklardan, hayal kırıklıklarından asla yılmadan yola devam etmeyi öğütlüyorum. Araştırma üniversiteleri; ülkemize kazandıracağı nitelikli iş gücünün yanı sıra oluşturdukları alt yapıyla geleceğin teknolojilerini yönlendirmede önemli roller üstlenecektir. 33 üniversitenin, 77 farklı sanayi kuruluşuyla yaptığı iş birliği projeleri desteklenmeye hak kazandı. Desteklenmeye hak kazanan 120 farklı proje aracılığıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirilecek. Bursiyerlerimiz mezun olduktan sonra iş arama zahmetine girmeyecek, doktora yaptıkları alanda istihdam edilecekler."
 
YÖK Başkanı Saraç: Lisans önemli!
 
YÖK Başkanı Yekta Saraç, araştırma ve aday araştırma üniversitelerinin belirlenmesindeki ölçütler çerçevesinde haraket ettikerini belirtti. Saraç, "Tüm öğrenciler sosyal bilimlerden nasibdar olmalı; sosyal bilimler öğrencileri de derinlik körlüğüne düşmemeli! Yeni YÖK olarak uzak durmaya çalıştığımız konulardan birisi popülizmdir. Eğitime hiç girmeyecek bir kavram varsa o da budur. Araştırma üniversitelerimizin de aday üniversitelerimizin de sayısını artırmayı düşünmüyoruz. Eğitim, yükseköğretim de d‰hil bir bütün h‰linde değerlendirildiğinde nasıl bel kemiği, mihveri, en önemli aşaması lise eğitimi ise, yükseköğretim aşamasının da kendi içinde öğrencisinin hamurunun yoğrulduğu yer doktora düzeyi değil, lisans düzeyidir."
 
TÜBİTAK Başkanı Mandal: Yerli ve milli üretim
 
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, son 16 yılda, toplam bütçeden 10 milyar TL'den fazla olan 20 bin 155 projeye destek sağladıklarını belirterek; "2018 yılında  akademik AR-GE projelerine 800 milyon TL'ye destek verdik. 2018 yılında TÜBİTAK olarak ülkemizin için hedefimizi "yerli ve mill” üretim" ve "Nitelikli Bilgi ve Nitelikli İnsan" üzerine kurguladık. Tüm destek programının hedef ve yapısına uygun farklı değerlendirme kriterleri vardır. Akademik AR-GE projeleri destek programlarında bulunan kriterler "özgün değer, yöntem, proje yönetimi ve yaygın etki" 4 ana grupta toplanıyor ve bu kriterler "çok iyi"den "yetersiz"e kadar 5'li bir skala üzerinden değerlendiriliyor."
 
Araştırma üniversitesi kurmak ve sürdürmek için, çok boyutlu çalışmak ve yönetim, zamana yayılmış bir emek ve önemli ölçüde kaynak ayırmak gereklidir. Bir araştırma üniversitesi deyince akla gelen "olmazsa olmazlar" arasında yetkin ve kaliteli öğretim üyesi bulunuyor. Bu çerçevede, Türkiye'deki üniversitelerde lisansüstü eğitime ve yüksek kalitede öğretim üyesine öncelik verilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Dünyada ilk 100 hatta ilk 10'daki araştırma üniversitelerine bakıldığında tümünün birkaç yüzyıllık geçmişi olduğu görülüyor. Çünkü bu üniversiteler geleneklerini oturtmuş, finans sistemlerini kurabilmiş ve bir kültür oluşturmuştur. Hasılı alacağımız daha çok yol var!