KAYSERI Büyükşehir Belediyesi, 200 milyon euro yatırım yaparak Erciyes’i dünya standartlarında bir kayak merkezi haline getirdi. Son teknoloji ile donatılmış mekanik tesisleri, 34 tane pisti, ulaşım kolaylığı ve kar kalitesiyle mükemmel bir kayak merkezi oldu. Fakat projede, otel yapmak için arsa alan yatırımcılar bir türlü gidip dağa otel yapmıyor!

Buna kızan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da katıldığı bir televizyon programında “Ey yatırımcılar” diye başlayıp, “Süresi içinde yatırımlarınızı yapın. Aksi halde yapacağımız yeni düzenlemelerle, şuan değerli olan arsalarınız değersiz hale gelebilir” uyarısında bulundu.

Belli ki bu kadar yatırama rağmen, kayak merkezinin istenilen noktaya gelememiş olması Başkan’ı kızdırmış; akla ilk gelen suçlu da arsa alıp otel yapmayan yatırımcılar olmuş.

Başkan Büyükkılıç, yap deyince otel yapacak yatırımcıyı bulabilir mi bilmem, ama önce şapkayı önüne koyup nerelerde yanlış yapıldığını bulması gerekiyor.

Konunun anlaşılması için soruyorum: 

Sayın Büyükkılıç ve projenin yetkilileri, yapılması planlanan 19 otelle gelecek yaklaşık 6 bin yatak kapasitesinin, yılın kaç günü ve hangi fiyatlarla doldurulacağını hiç düşündü mü? Buna yönelik gerçekçi bir plan var mı?

Gelen turistin kendini rahat hissedeceği sosyal yaşam alanları oluşturulabildi mi? Turistin içkisini marketten almak zorunda kaldığı bir bölgede, içkili restoranlara izin vermeyi düşünüyorlar mı? 

Hepsinden önemlisi gelen yabancı turistin tekrar gelme oranı yüzde kaçtır? Gelmiyorlarsa neden gelmediklerine dair bir araştırma yapıldı mı?

Çaba, işin tabiatına uygun olmalı

Diğer yandan Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Erciyes’teki yatırımlarını ve emeklerini görmezden gelmek büyük haksızlık olur. Ciddi bir yatırım yaptılar ve kurdukları şirketle bölgeyi -teknik açıdanprofesyonelce yönetiyorlar. Turist getirmek için verdikleri çabaya da hepimiz şahidiz. Ama iyi niyetli, çalışkan ve azimli olmak her zaman başarıyı getirmiyor. Gösterilen çabanın, yapılan işin tabiatına da uygun olması gerekiyor.

Sonuç olarak Erciyes Kayak Merkezi’nin kaderi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin elindedir. Ya burayı, hedeflediği ve inşa ettiği gibi kayak turizmiyle var edecek ya da “Ankara’nın Bağları” eşliğinde göbek atıp karda yuvarlanan bir kitlenin sosyal tesisine dönüştürecek.