DÜNYA Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın plastik atıklarla ilgili hazırladığı rapor, içinde bulunduğumuz çevre felaketini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Rapora göre Akdeniz’e her yıl 570 bin ton plastik atık karışıyor. Bu da dakikada 33 bin 880 plastik şişenin Akdeniz’e dökülmesi demek… İçinde 247 milyar parça plastik atığın bulunduğu tahmin edilen Akdeniz’deki plastik kirliliği, önlem alınmazsa 2050 yılında 4 katına çıkacak.

Akdeniz’e dökülen plastik atıkların 3’te 2’si, maalesef bizim de içinde olduğumuz üç ülkeden geliyor. Mısır’ın yüzde 42.5 ile en çok kirleten ülke olduğu sıralamada, yüzde 18.9 ile ikinci sıradayız. Bizi yüzde 7.5’la İtalya takip ediyor.

Akdeniz’de her gün 1 kilometrelik kıyı şeridine 5,1 kg plastik atık vuruyor. Sahil şeritlerinin uzunluğu ve plastik atık miktarının fazlalığı nedeniyle atıkların karaya en çok vurduğu ülkelerden biriyiz. İtalya kıyılarına yılda 12,6 bin ton, Türkiye kıyılarına ise 12,1 bin ton plastik atık vuruyor.

Akdeniz ülkelerinden plastik atıkların ayrıştırılması konusunda da en kötü durumdaki ülkeler arasında yine ikinciyiz. Buradaki sıralama ise Yunanistan, Türkiye ve Tunus olarak şekilleniyor.

Nereden bakarsanız bakın durum her anlamda bir felaket…

Dünyanın en önemli turizm bölgelerinden biri olan Akdeniz’in, turizm yapan ülkeler tarafından kirletiliyor olması akla ve mantığa sığmıyor.

Türkiye’nin devlet ve turizm sektörü olarak bu konuda acil eyleme geçmesi gerekiyor.

Kendimizi düzelttikten sonra da komşularımızın kapısını çalmamız gerekiyor. Ülkelerin genel siyasetinden ayrı olarak, çevre ve turizm ekseninde yeni bir diplomasi ve uzlaşma kültürü geliştirmeliyiz. Buna tüm Akdenizliler olarak mecburuz…