TURIZMDE 2016 ve 2017 yıllarında yaşanan kriz nedeniyle yavaşlayan otel yatırımları, tekrar hız kazandı. Yurt çapında 60’ın üzerinde otelin inşaatı devam ediyor. Proje safhasındakileri dahil ettiğimizde yapılması planlanan otel sayısı 200’ü geçiyor.

İlk üç ayda 27 proje teşvike bağlandı

2019 yılının Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan 3 aylık döneminde, Ticaret Bakanlığı 27 yeni otel projesini teşvike bağladı. Bunların 8 tanesi beş yıldızlı, 4 tanesi dört yıldızlı, 13 tanesi üç yıldızlı biri özel belgeli, bir diğeri de butik otel olacak.

Üç yıldızlıdaki artış ‘sağlık’ belirtisi

Teşvik verilen oteller arasında üç yıldızlı otel sayısının dört ve beş yıldızlılardan fazla olması sektör açısından sağlık belirtisi. Yatırımcıların pazar koşullarını gözetmeden, “benim otelim en iyisi olsun” egosuyla yaptığı beş yıldızlı oteller, yatak arzındaki dengesizliğin en büyük nedenlerinden biri. Kategorilerin pazar dinamikleriyle uyumsuzluğu, beş yıldızlıların dört yıldız fiyatına, dört yıldızlıların ise üç yıldız fiyatına oda satmasına neden oluyor. Hal böyle olunca da üç yıldızlılar, pazarda karşılığı olmasına rağmen bir türlü yer bulamamıştı. Mevcut trend, en azından yatırımcıların, oteli şan şöhret için değil de ticaret için yapmaya başladıklarını gösteriyor.

Renovasyon önemli!

Yatırımlardaki sağlıklı bir diğer trend ise modernizasyon teşviklerindeki artış. Bu da mevcut otellerin pazardaki rekabetçi duruşlarını sürdürmek için gösterdikleri çabanın göstergesi. İlk üç ayda 17 otelin modernizasyon projesi teşvike bağladı. Hepsinden de önemlisi ise 54 farklı sektörü hareketlendiren otel yatırımların yeniden ivme kazanmış olması.