GEÇEN Pazartesi (11 Şubat 2019) öğle namazına müteakip Fatih Cami’sinden ünlü kalp cerrahı Prof.Dr.Mehmet Öz’ün babası Prof.Dr.Mustafa Öz’ün cenaze namazını kıldık. Adeta bir çınar gibi yaklaşık bir asırlık ömür süren Mustafa Öz’ü (94 yaşında) son yolculuğunda sevenleri uğurladı. Fatih Camii avlusunda Mustafa Öz’ün eşi Suna Öz ile çocukları Mehmet ve Seval Öz taziyeleri kabul etti. Cenazeye eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski bakanlardan Abdülkadir Aksu, Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mustafa Öz, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

“Babam Bozkır’ı çok severdi”

Dr.Mehmet Öz’e taziyede bulundum. Mehmet Bey’e, “merhume eski eşim Emine Doğan’ın memleketi Konya Bozkır idi” dedim. Öz’ de, “Babam doğduğu Bozkır’ı çok severdi ve memleketini hiç unutmadı. Pek az insanın hayal bile edemediği başarıları elde etmesine rağmen, kalbi doğduğu Bozkır’ı hiç terk etmedi” dedi. Cenazede Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca ile merhabalaştık. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile merhumun tabutunu omuzladık. Öz’ü Konyalı hemşehrileri yalnız bırakmadılar.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Mehmet Sait Gönen de bunlardan biriydi. Selamlaştık. Cenazede kısa bir açıklama yapan Mehmet Öz, “Babam inanılmaz bir insandı, kuvvetliydi. Babamı bilen insan etrafına baktığı zaman herkesin hayatını değiştirdi. Birçoğunu eğitti. Bazılarını arada bir dövdü benim gibi. İnanılmaz bir babaydı. Montördü, liderdi ve öğretmendi. Unutamayacağız. Çocukken, hızlı adımlarla hastane turu yaptığı zamanlarda onun arkasından nasıl koştuğumu hatırlıyorum. Babamın bazen umutsuz hastalar için ağrılı bazı tedaviler uyguladığına tanık oldum. Daha sonra bu hastaların hayatlarını kurtardığı için teşekkür ettiklerini görmek ise benim tıpa ve doktorluğa aşık olmama sebep oldu” dedi.

İlginç hayat hikayesi

Merhum Mustafa Öz’ün ilginç bir hayat ve başarı hikayesi gözden kaçmıyor. Mustafa Öz, 1925’te Konya Bozkır’da kerpiç bir evde doğmuş. Devlet parasız yatılı okullarında okuyarak 1950 yılında İÜ Tıp Fakültesini de burslu bitirmiş. Tıp Fakültesinde ikinci sınıftayken parasızlıktan kitap alamamış, derslerde not tutmuş. Ama anatomi dersinde not tutma imkanı olmamış. Anatomi dersinden geçebilmek için anatomi atlasına ihtiyacı olmuş. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye bir mektup yazarak durumu iletmiş. Bir süre sonra Dolmabahçe’den gelip onu bulmuşlar. Bir yetkiliyle Saray Kitapevi’ne gidilmiş, ona atlas ve stetoskop alınmış ve böylece dersi geçmiş.

Bu duruma çok sevinen merhum Mustafa Bey Cumhurbaşkanı İnönü tarafından temin edilen anatomi atlasını ve stetoskopu ölünceye kadar odasında bulundurmuş bir vefa nişanı olarak. Mecburi hizmet ve askerliğini yaptıktan sonra, her yere asistanlık için müracaat etmiş fakat hiçbirinden olumlu cevap alamayınca; kendi imkânlarıyla hiç dil bilmediği ABD’ye gitmiş. Kısa sürede İngilizceyi öğrenmiş. Yüksek ihtisasını Cleveland’da Doctor’s Hospital’da yapmış, 1959 ‘da genel cerrah unvanını almış. Aynı yıl eşi Suna Atabay ile evlenmiş. 1960 ‘da Atlanta Emory, Üniversity Hospital’de toraks ve kardiyovasküler cerrahi uzmanlığı tamamlamış. Philedelphia’da Jefferson Medical School’un Medicine Center of Delaware’de cerrahi eğitim direktörlüğünden, profesör olarak başkanlığa kadar yükselmiş. ABD’de 54 yıl kaldıktan sonra çok sevdiği vatanı Türkiye’ye dönmüş. Bilim Üniversitesi Cerrahi Bilimler Dalı Başkanlığı yapmış. Florence Nightingale Hastanesi’nde çalışmış. Özellikle osefajektomi denen ameliyatı Türkiye’de en iyi icra eden doktorlardan biri olarak 80 yaşında ameliyat yapmış.

Herkesle iletişim kurmuş!

Mustafa Öz’ün, üst düzey askerler, bürokratlar, politikacılar, işadamları hem hastası olmuş hem de arkadaşı. Turgut Özal, Ayhan Şahenk, Adnan Kahveci, Üzeyir Garih, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel, İshak Alaton gibi pek çok isimle dostluk kurulmuş. Merhum Öz’ün özellikle de ünlü bir Konya türküsü olan “Aslan Mustafam” parmaklarını şıkırdatarak bağıra bağıra söylermiş. Mustafa Bey, eğitiminin her aşamasında burs kazanmış ve gelecek vaat eden öğrencilere de rol-model ve de fener olmuştur. Merhum Mustafa Öz’e Allah’tan rahmet ve başta eşi Suna hanım olmak üzere çocukları ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Onun hayatından ve başarı hikayesinden öğreneceğim pek çok şey var vesselam!..