AK Parti Grubu tarafından TBMM Başkanlığına sunulan ve kamuoyuna “Turizm Teşvik Paketi” olarak yansıyan, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki değişiklik teklifi, sektörde tam anlamıyla hayal kırıklığına neden oldu. Turizmcilerin beklediği hiçbir majör değişikliğin yer almadığı paketten, bakanlıklar arası bürokratik süreçleri düzenleyen maddeler ve yabancı bayraklı yatların ticari faaliyette bulunabilme izinlerinin sona erdirilmesi dışında kayda değer bir şey yer almadı.

1982 yılında yürürlüğe giren ve turizm sektörünün anayasası olarak kabul edilen, Turizmi Teşvik Kanunu’nun günümüz koşullarına göre güncellenmesi, sektörde uzun zamandır dile getirilen bir konuydu. Teklifte sektör lehine somut fayalar görülmezken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın elini rahatlatacak bazı maddeler dikkat çekiyor. Bunun en kritiği ise teklifin ikinci maddesinde yer alıyor. Koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerindeki mülkiyetlerin turizm yatırımlarına tahsisi konusunda sürecin hızlandırılmasını amaçlayan madde, iki ay içerisinde cevap verilmesi şartını getiriyor. Örneğin turizme tahsis edilmek üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan istenen bir araziye, ilgili bakanlık çalışanları iki ay zarfında cevap veremez veya vermezse, olumlu görüş verilmiş sayılacak. Tahsislerdeki uzayan süreçleri kısaltmayı amaçlayan bu maddenin, siyasi güç yönünde evirilmeye ve çevrilmeye müsait olan bürokraside nelere sebebiyet verebileceğini ise hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

Turizmde Bayram yoğunluğu

9 GÜNLÜK Ramazan Bayramı tatili turizmde kapasiteleri zorluyor. Havayolu ve otobüs şirketleri vatandaşlardan gelen yoğun talebe cevap vermekte zorluk çekiyor. Diğer yandan tatil seyahat acentaları ve oteller cephesinde de yoğunluğa sebep oldu. Güneydoğu Anadolu’da Gaziantep, Urfa ve Mardin gibi turizm kentlerinde oteller yüzde 100 seviyesine yaklaştı. Seyahat acentaları da aynı bölgelere düzenledikleri turlara rehber bulmakta güçlük çekiyor.

Otellerin atıkları komposta dönüşüyor 

ANTALYA’DA faaliyet gösteren Opsis Kompost Teknoloji Sistemleri, otellerin organik atıklarını komposta çeviren bir sistem üretti. Yüklenen organik atıkların enzim ve reaktör sistem ile fermantasyonu sağlayan sistem, 24 saatte atıkları fermente ederek organik kompots haline dönüştürüyor. Elde edilen kompost ise tüm peyzaj ve tarım alanlarında kullanılabiliyor.