TÜRKIYE’NIN turizmdeki en büyük sorunu ucuzluk… Turist sayısını artırmamıza rağmen turizm gelirlerini bir türlü istenilen seviyeye çıkaramıyoruz.

Bu durumun, pazarlamadaki eksikliklerimizden, yaşadığımız krizlerin bıraktığı tahribatlara kadar birçok nedeni var.

Son günlerde, bunlara bir de sosyal medyada yürütülen algı yönetimi operasyonları eklendi.

Facebook’tan Twitter’ına kadar birçok mecrada, müze mağazalarındaki yiyecek ve içeceklerin ne kadar pahalı satıldığını gösteren fotoğraflar paylaşılıp duruyor.

İşin ardındaki oyunu göremeyen iyi niyetli vatandaşlarımız da “Vay canına bir su 41 lira mı olurmuş” diyerek, kendi hesaplarından paylaşarak tepkilerini dile getirmiş oluyor.

Fakat biraz dikkatli bakıldığında işin aslının öyle olmadığı ve yapılanın Türkiye’de müzeciliğe çağ atlatmış bir kuruma yöneltilmiş algı yönetimi operasyonu olduğunu çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.

Örneğin fotoğraflara dikkatli bakıldığında, 41 liraya satılan suyun Fransa’dan ithal bir buçuk litrelik ambalajda satılan, özel ve pahalı bir su olduğunu görebilirsiniz.

Hâlbuki mağazalarda küçük pet şişelerdeki su 6 Liraya satılıyor. Yani turist için 1 Euro bile değil. Ayrıca Türk ziyaretçilerin birçoğunun kullandığı ve kullanılması yönünde teşvik edildiği müze kart ile alındığında, fiyatı yüzde 50 indirimle 3 TL’ye düşüyor.

Bu yaygarayı koparanlara sormak lazım, binlerce kilometre uzaktan getirilen ve Euro ile ithal edilen suyun, Topkapı Sarayı gibi özel bir mekânın avlusunda, Fransız turiste ülkesindeki fiyatıyla mı satılması sizi mutlu edecek?

Bu kafanın özetle söylediği şudur: Türk turizmciler turiste hamallık yapmaya devam etsin, suyun şişesi de memleketimize ‘kar’ kalsın…

Anadolu’nun Kadın Gücü ortaya çıktı

MÜZE ve ören yerlerindeki ticari alanların işletmesini yapan Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün (DÖSİMM) iş birliği ile başlattığı “Anadolu’nun Kadın Gücü” yarışmasının kazananları belli oldu. 24 Ekim 2018 tarihinde başlayan yarışmaya Türkiye’nin dört bir tarafından 946 tasarımcı ve üretici kadın katıldı. 31 Ocak 2019’da sona eren yarışmanın ardından Değerlendirme Kurulu ön eleme yaparak her kategori için 5 isim belirledi. Finale kalan 5 kategoriden toplam 25 tasarım jüri üyeleri tarafından değerlendirildi.

Jüri üyelerinin puanlamaları sonucunda; Takı kategorisinde Işın Çaçur, Tekstil kategorisinde Burcu Çipiloğlu, Ev & Dekorasyon (Züccaciye) kategorisinde

Burcu Yürek Uğur, Kahve Seti kategorisinde Tansel Baybara İllüstrasyon kategorisinde ise, Nazlı Gürgan en yüksek puanı alarak birinci seçildiler. 5 kategoride düzenlenen yarışmanın birincileri 10’ar bin liralık ürün alımı ile ödüllendirildi.

İ. Halil Korkmaz: Üretim havuzunu genişleteceğiz

Ödül töreninde konuşan Anadolu Kültürel Girişimcilik İcra Kurulu Başkanı İ. Halil Korkmaz, projenin gördüğü ilgiden çok memnun olduklarını belirterek, ‘’Biz, kadınların hayatın içinde daha çok var olmalarını arzu ediyoruz. Bu nedenle Anadolu’nun Kadın Gücü projesini bir sosyal sorumluluk bilinciyle ortaya çıkardık. Bu projeyle birlikte girişimci kadınların tasarladıkları ürünlere müze ve satış noktalarımızda yer vererek, onlara bir fırsat sunmayı hedefledik. Projemiz kadınlardan

çok ilgi gördü. Her yıl bu yarışmaları farklı temalarla tekrarlayarak daha çok kadın girişimcinin mağazalarımız aracılığı ile ürünlerini dünyaya satmasına destek olacağız. Üretim ve tasarımda kadın havuzunu genişleteceğiz.’’ dedi.

Murat Usta: Seçim yaparken zorlandık

Müze mağazalarının kültürümüzün dünyaya tanıtılması açısından en önemli tanıtım noktalarından biri olduğuna işaret eden Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİMM Merkez Müdürü Murat Usta ise şunları söyledi: “Bakanlığımıza bağlı 300’ü aşkın müze bulunuyor. Bu müzelerin içindeki her mağaza, bizim Türk kültürünü dünyaya anlatmamız için birer tanıtım noktası. Biz bu noktaları ne kadar etkili kullanabilir, ne kadar çok katma değerli ürünle besleyebilirsek mağazalara giren turist sayısını da o kadar artırmış oluruz. Müze mağazalarına alışveriş için giren turistin yüzde 90’ını yabancı turistlerden oluşuyor. Hedeflerimizden biri de mağazalardaki ürün yelpazesini yerli turisti de cezbedecek şekilde genişletmek. Bu nedenle Anadolu’nun Kadın Gücü projesi bizim için çok değerli. 900’ü aşkın kadın girişimcimizin yarışmaya katılım göstermesi bizi çok sevindirdi.”