Neredeyse her ilimizde bir turizm okulu var. Turizm haftası kutlamaları ve staj ilişkileri dışında birçoğunun sektörle bağı yok.

Bağın kurulması ve önce sektörün okulları geliştirmesi, sonra da okulların sektöre fayda sağlayabilmesi için bir önerim var:

Turizm yapmak isteyen Anadolu illerinde birer “Destinasyon Yönetim Merkezi” kurulsun; turizm okulları da bunların sekreteryasını üstlensin.

Bu sayede, destinasyondan para kazanan turizmci ile okul bir araya gelip, ortak hedefler için birlikte çalışabilir.

Bu model önce turizm okullarını geliştirir. Reel sektörün vizyonu ve tecrübesiyle tanışmak, okulların eğitim ve yönetim kadroları için “sektör içi eğitime” dönüşür. Bu değişim de kısa sürede eğitim kalitesine ve niteliğine yansır. Sektörle aynı yöne bakan ve ihtiyaca uygun öğrenci yetiştiren kurumlar haline dönüşür.

Okulların Destinasyon Yönetim Merkezlerinin sekretaryası üstlenmesi, projelerin devamlılığını sağlar. Okulları kentin turizm hafızasını muhafaza eden birimler haline dönüştürür. Bu sayede projelerin kesintiye uğraması önlenir, yıllarca aynı sorunlar üzerinde patinaj yapılmasının önüne geçilir.

Diğer yandan, okulların tam kapasite kullanılamayan, salon, sınıf ve teknik imkanları kentin turizmcilerine açılır. Varsa, buralardaki eksiklerin sektör tarafından giderilmesine vesile olur.

Hepsinden önemlisi de böyle bir işbirliği sayesinde, kentin turizm potansiyelini bilen ve bunları nasıl tanıtıp, pazarlayacağını öğrenmiş özgüvenli turizmciler yetişir.

TBMM Genel Kurulu, bu hafta Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun korunmasıyla ilgili yetkilerin Kapadokya Alan Başkanlığında toplanmasını öngören kanun teklifi görüşmeleri için mesai yapacak. Teklife göre Kapadokya Alanı'nın tarihi ve kültürel değerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davranılması halinde 50 bin liradan 200 bin liraya kadar, bu kapsamda olmayan ve Kapadokya'nın mevcut durumunu bozmayan ve yapısal uygulamalar içermeyen konulara ilişkin belirlenecek tedbirlere aykırılık halinde ise 500 liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Antalya’da paket tur rekoru

Acenteler vasıtasıyla Antalya’ya gelip en az 7 gün konaklama yapan turist sayısı yılın ilk 4 ayında 1 milyon 257 bin kişiye ulaştı. Geçen yıla oranla artış ise yüzde 28 oldu. Yükselişe en büyük desteği yüzde 172 artışla Adriyatik ülkeleri verirken, yüzde 109 artışla Fransa, yüzde 160 artışla Polonya dikkat çekti. Listenin ilk 3 sırasında ise Almanya, Rusya, İngiltere yer aldı. Almanya’dan paket turla Antalya’ya gelen turist sayısı 440 bin olarak kayıtlara geçti.

Yine ilk 4 ayda Avrupa’dan gelen turist sayısı yüzde 33, Rusya’dan gelen turist sayısı ise yüzde 39 artış gösterdi. Nisan ayı verilerinde ise 840 bin paket tur ziyaretçisi Antalya’yı tercih etti.

Alaçatı’ya 500 yataklı yeni otel

İzmir Çeşme Alaçatı'ya 500 yataklı yeni otel geliyor. Alachaty Turizm Anonim Şirketi İzmir Çeşme'de 30 milyon 600 bin TL yatırımla yeni bir otel inşa edecek. 30 milyon 600 bin TL'ye mal olması planlanan otel Alaçatı'da hayata geçirilecek. 250 oda, 500 yatak kapasiteli olması planlanan tesis 61 bin 911 metrekare alan üzerinde inşa edilecek . Tesiste 300 kişilik yemek salonu, alakart lokanta, lobi, lobi bar, çok amaçlı salon, çalışma ofisi, oturma salonu, kapalı diskotek, açık yüzme havuzları, kapalı yüzme havuzları, pastane, Türk hamamı, sauna, fitness center bulunacak. Otel inşaatında toplam 80 kişinin, işletme aşamasında ise 220 kişinin çalışması planlanıyor.