TURIZMIN Türkiye ekonomisine sağladığı en büyük katkılardan biri de yarattığı istihdamdır. Milyonlarca ailenin direkt ve endirekt yoldan geçim kaynağı olan turizmin genel profiline bakıldığında kadın istihdamının hala olması gereken seviyelerin çok altında olduğunu görüyoruz.

Karakteri itibariyle çok elverişli olmasına rağmen turizmde kadınların yer bulamamasının, sosyo-kültürel yapımızdan çalışma hayatını düzenleyen yasal mevzuata kadar birçok sebebi var. Fakat sorunu çözecek ilk adım mevzuatın; turizmin, özellikle de otellerin ihtiyaçlarına göre güncellenmesidir.

Kısa ve esnek çalışma modeli

Özellikle şehir otellerinin ihtiyacı olan kısa ve esnek çalışma modelinin önündeki engellerin kaldırılarak, işverenler için avantajlı hale getirilmesi kadın istihdamının artmasında etkili olacağını düşünüyorum.

Örneğin oda+kahvaltı çalışan bir şehir otelinde sabah 05:00’te gelip kahvaltı büfesini hazırlayıp, 11:00’de evine dönen bir anne, hem çalışıp aile bütçesine katkı sağlayabileceği gibi, hem de çocuğuyla ilgilenebilecek zamana sahip olacaktır. Otellerde buna benzer kısa ve esnek iş modellerini; toplantı, düğün, hafta sonu yoğunluğu gibi faktörleri göz önünde bulundurarak çoğaltabilmek mümkün.

Çözüm;

Üretim endüstrisinin ihtiyaçlarına göre şekillenmiş olan iş kanunumuzun, günün ve sektörün ihtiyaçları doğrultusun revize edilmesi gerekiyor.

Bu konuda atılacak adımlar, turizmde kadın istihdamını artıracağı gibi, sektörün kalitesine ve standartlarına da pozitif yönde katkı sağlayacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı eğer bu konuda ciddi ve somut adımlar atmak istiyorsa, önce reel ihtiyaçları tespit edip, sonra da önündeki yasal engelleri kaldırmak için çalışmaları başlatması gerekiyor.

Diğer türlü söylenen her şey, kamuyu ve yöneticilerini oyalamaya yönelik popülist girişimler olarak kalacaktır

Türk yazılımının Kazakistan başarısı

KAZAKISTAN’IN en büyük havayolu firması Air Astana’nın yeni havayolu şirketi FlyArystan, tüm teknolojik altyapısını Hitit’e emanet etti. Kazakistan, Hitit’in Türki Cumhuriyetler’de hizmet ihraç ettiği üçüncü ülke oldu. Hitit’in FlyArystan’a vereceği hizmetler arasında; rezervasyon ve biletleme çözüm sistemi, çevrimiçi ve mobil rezervasyon, check-in sistemlerinin doğru ve hızlı çalışmasını da kontrol eden web tabanlı bir kalkış kontrol sistemi ve uçuş öncesi uçak yük dağılımını kontrol eden ağırlık ve denge modülü bulunuyor.