HAFTA sonu Türkiye’nin en büyüğü  olan Atatürk Havalimanı’nı kapatıp dünyanın en büyüklerinden biri olan İstanbul Havalimanı’na taşındık. Taşınması bile havacılık tarihinin en büyük operasyonlarından biri oldu. Çok şükür kazasız belasız tamamlandı.

Atatürk Havalimanı ise Türkiye toplumunun hafızasındaki milyonlarca anıyla birlikte sessizliğe gömüldü.

Kaderini bekliyor…

Maalesef, endüstri tarihimizi ve toplumsal hafızamızda izler bırakmış yapı, araç ve gereçleri korumada çok zayıfız.

Örneğin Topkapı Garajı’nı hatırlayın. Anadolu’dan göçün İstanbul’da yarattığı kırılmanın en belirgin hissedildiği yerdi. Köyle kentin, umutla umutsuzluğun, legalle illegalin mücadele ettiği bir arenaydı adeta. Kabul, o yıllarda hepimizin dudak büktüğü ve İstanbul’a yakışmayan bir yerdi. Fakat iş makinaları çıktığında, Topkapı Garajı’ndan geriye bir mescit ve mezarlık duvarlarından başka hiçbir şey kalmamıştı. Yerine güzel bir park yapıldı. Ama Topkapı’da ne renk ne de ses kaldı geriye. Peki, bir sokağı veya küçük bir adayı, gelecek kuşaklar görsün diye orijinal haliyle muhafaza altına alamaz mıydık? Eğer almış olsaydık, o derme çatma yazıhaneler eminim ki, sinema sektörünün vazgeçilmez platolarından biri haline gelmişti.

Konuyu uzatmayalım

Yıllar geçtikçe daha iyi anlayacağımız benzeri bir hatayı umarım Atatürk Havalimanı’nda yapmayız. En azından siluetini ve karakteristik alanlarını koruyarak gelecek kuşaklara bırakabiliriz. Diğer yandan korunacak izlerin, arazisine yapılacak projeye de kimlik ve artı değer katacağını düşünüyorum.

Kruvaziyer sektörü Kuşadası’nda buluşuyor

AKDENIZ Çanağında 31 ülkeden 120 limanın üyesi olduğu Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği MedCruise’un 54. Genel Kurulu 7 – 10 Mayıs’ta Kuşadası’nda gerçekleşecek. Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in bünyesinde yer alan Ege Port Kuşadası’nın ev sahipliğindeki genel kurula kruvaziyer gemi şirketleri ve acentelerinin üst yöneticileri de katılacak.

Türkiye’de kruvaziyer turizminin tekrar yükseliş trendine girdiğini söyleyen Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, “54. MedCruise Genel Kurulu’na ev sahipliği yaparak, sektör aktörlerine Türkiye’nin yükselişini yerinde görmelerini ve birinci ağızdan dinlemeleri fırsatını sunacağız” diye konuştu. Türkiye’ye gelen kruvaziyer turistlerin yüzde 60’ının 2018’de Kuşadası’ndan giriş yaptığını söyleyen Sayın, “Akdeniz, yüzde 20 pay ile dünyanın ikinci büyük kruvaziyer pazarı özelliği taşıyor. 2018’de toplam 13 bin 500 geminin uğramasıyla limanlardan 27 milyon yolcu geçiş yaptı” dedi.

Kazdağları nisanda bir başka güzel

KAZ Dağları’nın gözde duraklarından biri olan Yeşilyurt Köyü, zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili doğası ile adeta masallar diyarından fırlamış gibidir. Yılın dört mevsimi ziyarete uygun olan köy, her mevsim ayrı bir büyüleyici atmosfere sahip!

Yeşilyurt sizi çocukluğunuza doğru kısa bir yolculuğa çıkaracak, buradaki köy yaşantısı hafızanızdan uzun yıllar silinmeyecek cinsten. Üstelik sayıları az olsa da kendine has dokularıyla huzur dolu günler vadeden konaklama seçenekleri, yıl boyunca hizmet veriyor. Siz de bu deneyimi yaşamak için rotanızı ilk fırsatta Yeşilyurt Köyü’ne çevirmeyi ihmal etmeyin.